Chcę się podzielić dzisiaj z Wami przepisem na ciasto. Placek jest sprawdzony, chętnie zjadany przez dzieci, nie tylko moje własne :) Robię go często od ho, ho a może i jeszcze dłużej. Będąc dziewczęciem (mocno małoletnim), podpatrzyłam mamę koleżanki, pobiegłam do domu i zrobiłam sama. Ale byłam z siebie dumna :)
PLACEK MARCHEWKOWY
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki drobno utartej marchwi
- 2 szklanki mąki pszennej (może być pół na pół z mąką razową)
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju (rzepakowego bądź uniwersalnego)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka dżemu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka
WYKONANIE:
wszystkie składniki wrzucić do miski i energicznie mieszać przez około trzy minuty. Ciasto przełożyć do foremki i piec 40, 45 minut w tempertaturze 180 - 190 stopni C.
Prościej się nie da!
Dzisiaj zrobiłam wersję na bogato, z polewą i wiórkami z czekolady w dwóch "odcieniach". A nawet dwóch wersjach, klasycznej i muffinkowej. Zazwyczaj piekę ciasto w foremce do podłużnej babki, nie ozdabiam, nie polewam, nie posypuję, ale można puścić wodze fantazji.
Smacznego i do zjedzenia :D
Oj same pyszne rzeczy, aż ślinki lecą - pełną gębą.. :)
OdpowiedzUsuńOstał się tylko jeden kawałek :) Musiało smakować!
Usuń...no i silne postanowienie- nie zarcia ;)...poszlo sie pasc :p
OdpowiedzUsuń... ale to samo zdrowie, żadnych pustych kalorii ;)
UsuńMatko! Uwielbiam ciasto marchwiowe!
OdpowiedzUsuńNie masz litości dla moich bioder. Trudno :) Lecę sprawdzić ile mam marchwi :)
Po kawałeczku Basiu! Twoje biodra będą nieruszone :)
UsuńAkurat mnie koleżanka zapytała przed minutą o przepis na ciasto marchewkowe! Przeznaczenie! *^o^*
OdpowiedzUsuńTo musi być Przeznaczenie *^o^*
UsuńApetycznie wyglądają te babeczki, muszę wypróbować na weekend:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Marlena
Napisz koniecznie czy smakowały!
UsuńZ pewnością wyprobuję . Mnie nie trzeba namawiać długo do takich dobrych rzeczy :)
OdpowiedzUsuńŻyczę zatem smacznego!
UsuńO, to już wiem co w najbliższym czasie upiekę :) Uwielbiam ciasto marchewkowe!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam, mniam :)
UsuńA na ciasto z dyni też masz sprawdzony przepis? W necie jest fura, ale wiesz, chodzi mi o SPRAWDZONY!
OdpowiedzUsuńMarchewkowe robiłam - pycha jest. Przyniosła mi przepis uczennica w szkole, jak się zachwyciłam tym smakim (kiermasz ciast na cele charytatywne w szkole - częsta impreza).
Słodkiej niedzieli!
Ela
Niestety na ciasto z dyni nie mam sprawdzonego przepisu. Na pieczoną i zupę owszem, owszem.
UsuńNa zdjęciach wygląda bardzo apetycznie więc wypróbuje Twój przepis:) bo nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zachęcam :)
UsuńAleż pyszności! :) Poproszę jedną! A co do olejów to ja polecam jednak robić na rzepakowym - w połączeniu z marchewką dają razem dużo beta-karotenu :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię na rzepakowym, to mój ulubiony! Przepis "dopuszcza" inną opcję, ale teraz ją wykreślamy!
UsuńWypróbowałam i powiem szczerze smak przeszedł wszelkie oczekiwania. Ciasto jest rewelacyjne! Już zapisałam przepis do swojego kulinarnego kajetu, żeby zawsze był pod ręką. Pięknie dziękuję za podzielenie się tym przepisem :)))
OdpowiedzUsuńNa taki komentarz czekałam! Dziękuję i ogromnie się cieszę :D
UsuńBardzo smaczne ciasto. Zrobiłam i wszystkim smakowało. Może sobie poleżeć i jest bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
Dziękuję za wiadomość! Bardzo się cieszę :D
OdpowiedzUsuń